تورج شعبانخانی

   

 

 

تورج شعبانخانی نامی آشنا در موسیقی پاپ ماست . از پیشگامان موسیقی نوین ایران و از موزیسین های آشنا با موسیقی مدرن و بین المللی . بسیاری از خوانندگان صاحب سبک موسیقی پاپ بوسیله ی ملودی های ماندگار وی مطرح شده و شروع به کار کردند . آثار وی را با صدای آوازخوانان نامداری چون فریدون فروغی ابراهيم حامدي ، مرجان، مازیار ، سیمین غانم، ناصر عبداللهی ، نیما مسیحا ، حسین زمان ، خشایار اعتمادی ، حسین بختیاری و بسیاری از خوانندگان پیش از انقلاب و پس از آن در آلبوم های موسیقی ، تیتراژ فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی شنیده ایم ، آثاری چون : آدمک ، پروانه ی من ، نازی ناز کن ، من کویرم ، صدای باد و بیشه ، گل ناز پرپر من ، همسفر ، بهار بهار ، خونه خالی ، گل کاغذی ، قصه ی برگ و باد ، قمری ، میخوام یه قصری بسازم ، تکیه بر باد ، دستمال آبی بردار ، زن سرخ پوش ، دست تنهام و بگیر ، میاد می دونم ، باغچه و ...
در هفتمین شماره پیله های شیشه ای، ميهمان او بوديم كه صحبت هايي نيز راجع به اوضاع موسيقي و مسائلي ديگر داشتيم كه در ذيل گوشه هایی از اين گفتگوي صميمانه را با هم مي خوانيم :


مهدي موسوي ميركلائي      

*******************


چه اتفاقی افتاده که اینقدر کم کار شده اید و مثل بسیاری دیگر از هم نسلان خود کمتر به فعالیت می پردازید ، علت این قضیه در گزیده کاری است یا مسائلی دیگر ؟
متاسفانه وضعيت موسيقي زياد خوب نيست. همكارانم عموماً بيكار نشسته اند و شركت هاي موسيقي آثار موزيسين ها را حمايت نميكنند . فضاي بسته ي موزيك ما باعث شده است كه من براي آينده ي اين موسيقي نگران باشم چرا كه همكاري ها با دوستي و رفاقت آغاز مي شود و با جنگ و جدال به پايان مي رسد . من اميدوارم مسئولين فكري به حال اين شرايط بكنند . البته خودم به شخصه كماكان مشغول كار و فعاليت هستم و نسبت به قبل كم كار نشده ام ولي بسياري از دوستان را مي بينم كه دچار مشكلات عديده اي شده اند .

نظرتان در مورد موجی که تحت تاثیر ورود سمپلر ها و سینتی سایزر ها در موزیک امروز به راه افتاده چیست ؟ این سوال را از آن جهت می پرسم که هر کس بتواند زبان نرم افزار ها را متوجه شود دست به تنظیم می زند.
نرم افزار به خودي خود چيز بدي نيست چگونگي استفاده از آن مهم است . ما نمي توانيم با تكنولوژي در بي افتيم ، بايد همپاي آن پيش برويم اما بهتر است طريقه استفاده از آن را نيز ياد بگيريم .


چرا در حال حاضر بازار موسیقی و موسیقی رو به رکود است و مثل سابق پیشرفتی ندارد و دليل اينكه كارهاي ساخته شده امروز تاريخ مصرف كوتاهي دارند را در چه مي بينيد؟
به جهت اينكه موزيسين ها بيشتر سر هم كاري مي كند و تنها به فكر ماديات هستند . از همه چيز كم مايه مي گذارند . به اين موضوع ايمان و اعتقاد پيدا نكرده اند كه كارهايي كه   مي سازيم و به دست مردم مي دهيم قرار نيست فقط پولي بگيريم ! اين پول مبلغ ناچيزي است در برابر گنجي كه در اختيار آنها قرار مي دهيم . موزيسين ها بايد به كاري كه مي كنند ايمان داشته باشند و براي ماندگاري موسيقي شان تمام انرژي خود را بگذارند و من معتقدم موسيقي اي كه با اين نگرش توليد شود صددرصد جاي خود را در بين مردم پيدا مي كند . پس ما موزيسين ها هستيم كه بايد كاري بكنيم و موسيقي به خودي خود گناهي ندارد .


روند اعطای مجوز برای آلبوم ها در ارشاد همیشه مورد بحث بوده است ، این که چقدر به سود ترانه و موسیقی ست و یا این که این نوع برخوردها چقدر می تواند مضر باشد.
سخت گيري ها به خاطر اين است كه افرادي كه استعداد موسيقيايي ندارند اعم از آهنگساز ، ترانه ساز ، تنظيم كننده و ... وارد دايره موسيقي نشوند . كارشناس هاي ما سعي مي كنند به افرادي كه واقعاً آگاهي و دانش دارند اجازه ي فعاليت هنري دهند و هيچ وقت براي من و امثال من سخت گيري وجود نداشته چرا كه سعي مي كنم براي كاري كه مي سازم ارزش قائل شوم و كار نادرستي را ارائه نمي دهم .


ترانه امروز با ترانه پیش از انقلاب تفاوت های زیادی کرده و زبانش و تکنیک های استفاده شده در این دو بسیار متفاوت است ، با توجه به اينكه شما در گذشته با ترانه سرایان خوبی چون اردلان سرفراز ، فرهاد شیبانی و ... همکاری داشته اید و آثار زیبایی را خلق کردید ، آیا در سال های پس از انقلاب ترانه سرایانی در حد و اندازه ی همکاران گذشته داشته اید.
قبل از انقلاب ترانه سرايان بسيار عميق تر فكر مي كردند و با ايمان به كارشان مي پرداختند و به خاطر پول دروغ نمي گفتند ،‌ اين مي شد كه همه چيز سر جايش بود . ولي امروز همه چيز به هم ريخته است ! كسي كه بايد كار كند در خانه نشسته و كار نمي كند و كسي كه لياقت كار كردن را ندارد بيشتر از باقي ترانه سراها سفارش كار مي گيرد . البته امروز ترانه سراهاي موفقي هم داريم كه بسيار با سواد و شعور و عشق به كارشان مي پردازند .


مي شود به چند نفر از ترانه سرايان مورد نظرتان اشاره كنيد
بابك صحرايي، دكتر افشين يدالهي ، عبدالجبار كاكايي ، عليرضا حسيني لَرگاني ،  و حتي خود شما ... من با اين ترانه سراها بيشتر از سايرين ارتباط برقرار مي كنم و همكاري دارم و آثارشان را مي پسندم .


شنیده ام ترانه های آدمک و پروانه ی من که با موسیقی شما و صدای زنده یاد فریدون فروغی به یادگار مانده اند را خودتان سروده بودید ، اما در سایت ها و مجلات و کتاب های موسیقی به نام خانم لعبت والا ثبت شده اند ، در این مورد برایمان بگویید.
بله اين ترانه ها را خودم سروده ام و موسيقي شان را نيز ساخته ام كه هر دو با صداي فريدون عزيز همراه شدند و در فيلم آدمك به كارگرداني خسرو هريتاش براي عموم خاطره ساز شدند . اينكه ترانه ها به نام دوست ديگري ثبت شده به اشتباه بوده و چون خانم لعبت والا يكي از عزيزان ما بود من چيزي در اين مورد نگفتم .


خودتان قصد ارائه آلبوم و یا برگزاری کنسرت را ندارید.
چرا . من هميشه عاشق خواندن بودم . پيش از انقلاب كه خواننده ي تلويزيون بودم و خيلي از مسائل بر وفق مرادم بود . پس از انقلاب آلبومي را با صداي خودم منتشر كردم به نام "غزل" كه پنج ترانه داشت از سروده هاي محمد علي بهمني . ولي ناراضي ام و از ارائه ي اين آلبوم پشيمانم . اين سال ها فعاليت هنري كاري بي ثمر است چون در اين دوره فرع قضيه براي مردم مهم تر شده است .


حرف پایانی و پیامی که برای مخاطبان اين گفتگو داريد.
صحبت پاياني من اين است كه دلم مي خواهد زنده بمانم و روزي را ببينم كه موزيسين ها نيز سنديكا داشته باشند شبيه سينماگرها چرا كه موزيسين ها معمولاً در تمام دنيا آدم هاي خاصي محسوب مي شوند اما اينجا اين طور نيست . در اينجا موزيسين ها بعد از چند سال فعاليت در حوزه موسيقي تبديل به آدمي خشك و عصبي مي شوند . فقط آرزو دارم كه جوانان به وفق مرادشان برسند و راه درست و غلط را تشخيص دهند و بفهمند و به اين صنف كمك كنند . متاسفانه تا به حال خيلي كم توانستم جوانان را ياري كنم ، ممكن است كه حرف هايم تاثير زيادي در آنها گذاشته باشد ولي آن طوري كه دلم مي خواست نشد كه در خدمتشان باشم و آنها را راهنمايي كنم . اميدوارم شرايط بهتر شود و موسيقي پاپ به حالت نرمالش در بيايد .
 

 

 خانه | اخبار |  ترانه | گفتگو | مقاله | پيوند | بايگاني | دفتر يادبود  | تماس با ما

   

© Copyright 2005-2009 Pileha.com

All rights reserved . Designed by : Mostafa Azghandi