مهرداد نصرتی

   

 

 

 

دوران آكادميك به خصوصي را نگذراند ، کم کم با کار تئاتر آشنا شد و سال 1366 کار موسیقی تئاتر انجام داد ، از همان سال تا 1370 کار کودک انجام می داد و در (1370) اولین جایزه را در زمينه آهنگ سازی دريافت كرد و در سال 1366 هم بهترین نوازنده ی ساکسیفون در ایران شناخته شد (آنزمان در مقطه راهنمایی درس مي خواندم ) سال 1370 برايش خیلی جالب بود و كارهاي نويي در موسیقی کودک انجام می داد یعنی این که از موسیقی ایرانی گرفته تا فولکلور و موسیقی راک ، جاز و موزيك هايي از اين دست را با موسیقی کودک تلفيق مي كرد . سال 1372 مجددا به تهران آمد و با تلویزیون از سال 1370 بعه صورت مستمر کار کرد و همكاري هاي متعددي با سازمان داشت و کار موسیقی برای رادیو و فیلم انجام داد . شاخص ترین آنها محدود به چند سال اخیر بوده و معروف ترین آثارش برنامه های کوله پشتی ، جزر و مد و ... بود . در زمينه ي موسيقي فيلم هم با آقای علیرضا امینی (دانه های ریز برف) که یکی از کارهای شاخص آن دوران یعنی سال 82 یا 83 بود هم كاري داشت .که در جشنواره های متعدد بين المللي شركت داده شد و جایزه های زیادی گرفت ، موسيقي متن ساکنین سرزمین سکوت را براي آقای سامان سالور ساخت و بعد هم كه موسيقي پاپ آزاد شد و از سال 76 در اين زمينه دخيل شد .
آخرین فیلم سینمایی که کار کرد فیلم سربلند بود که با آقای سعید تهرانی کار کرد که تا پایان ماه رمضان هم اکران ميشد .
عکسها : پگاه موسوی


مهدي موسوي ميركلائي

 

*******************


در ابتدا با چه كساني كار كرديد ؟
با ناصر عبدالهی شروع کردم بعد یکی دو کار تلویزیونی انجام دادیم و با صدا و سيما کار می کردیم بعدش هم با آقای حمید غلامعلی و آقای مختاباد کار ضبط کردم.
اما کم کم روال عوض شد ، رنگ و لعاب عوض شد خودم خیلی دوست داشتم آلبوم کار کنم و بخوانم . بعد دیگر به صورت مستمر در آلبوم دوستان ، کار با برنامه های تلویزیونی ، مسابقات هفته به هفته ، فیلمی هم با آقای علی شوقیان کار کردیم با عنوان روز طولانی . عموماً کارهای من در همین زمینه ها بود تا شاخص ترین ترانه ام در سال 82 بود که ترانه ی یه مسجد را با صدای امیر تاجیک ضبط کردم و این برای من سكوي پرتابي بود و نقطه ی عطفی در کار موسیقیم . این ترانه اقبال خوبی پیدا کرد و از آن به بعد دیگه با امیر کار دیگري انجام ندادم ولی آن ترانه خیلی حائز اهمیت بود بعد بیشتر وقتم را با ناصر عبدالهی سپری می کردم با ایشان ترانه های زیادی ساختم که متاسفانه بخش اعظمي از آنها به علت فوت ايشان ضبط نشد.

در کدام یک از آلبوم های ناصر عبدالهي با ایشان کار کردید ؟
آلبوم بوی شرجی ، هوای حوا و آلبوم ماندگار ترانه ای که در آلبوم بوی شرجی ، زلف رها شعری از آقای یوسفعلی میرشکاک که تنظیم آن را من و ناصر با هم انجام دادیم ، آلبوم هوای حوا ترانه ی بی همتا را کار کردم با شعر آقای مهدی کریمی منسوب و در آلبوم ماندگار ترانه ی راز با شعر خانم نیلوفر لاری پور ، ترانه ی خونه با شعر آقای مهدی محتشم . ترانه مهرعلی و زهرا با شعر آقای فرزاد حسنی .

و برنامه ي كوله پشتي ؟
کاربا آقای رضا صادقی در برنامه ی کوله پشتی خیلی برايم حائز اهمیت بود چون کار خیلی خوبي بود و خیلی مورد اقبال عموم قرار گرفت ، اینها کل چیزهایی بود كه يادم مي آمد .

امسال با احسان خواجه اميري همكاري كرديد ؟
با احسان خواجه امیری در آلبوم هواي تازه کار کردم . در این آلبوم 5 ملودي به ایشان دادم با ترانه ها یی از حسین متولیان ، امیر پیر نهان ، خانم ها عاملی و مونا برزویی . فکر کنم این آلبوم پر سر و صدا ترین آلبوم سال 87 باشد .

چه سازهايي را مي نوازيد ؟
من ابتدا با ساز فلوت شروع کردم که به آن فلوت پیکولو می گفتند بعد سازهای بادی را به شکل آماتور کار کردم مثل ترمپت ، کلاریمت ولی ساکسیفون رو خیلی خوب زدم ، ساکسیفون تنور ، آلتو و سوپرانو. بعد دیگر کم کم شرایط موسیقی عوض شد و با موسیقی الکترونیک آشنا شدم ، کیبورد ، پیانو و این روز ها هم به خاطر استفاده از ساز راحت و دوست داشتنی گیتار برای موسیقی پاپ با گیتار عجینم و از اين ساز استفاده مي كنم . برای من بیشتر ساخت موسيقي اهمیت دارد تا نوازندگی . یعنی بیشتر آهنگ ساز و تغذیه کننده هستم تا نوازنده . . .

در مورد اجراهای زنده ای که داشتید توضیح دهيد ؟
اجرایی را که می توانم نام ببرم کنسرتی بود که با ناصر عبدالهی در سالن میلاد انجام دادیم فکر می کنم سال 1382 بود که من مهمان این کنسرت بودم و ناصر برنامه ی اصلی را اجرای کرد و همان ترانه ی خونه که در آلبوم ماندگار هست را با هم خوانديم و کنسرتي هم در همدان داشتیم در دو شب .

گفتيد ترك هايي را با ناصر اجرا كرديد ولي هنوز عرضه نشده ؟
نه متاسفانه ضبط نشده . البته یك سری کارهایی دارم که خود ناصر با گيتار خوانده و شعرهاش را خودش سروده و یا شعر از حفظ یا از آقای سپانلو است كه ممكن است در كارهاي بعدي ناصر از آنها استفاده كنيم .

در زمینه ی آموزش هم فعالیت داشتند ؟
نه من به هیچ وجه در زمینه های آموزشی فعالیت نکردم بیشتر وقتم را صرف مولودی سازی کردم و به خاطر همین انجمني كوچك دارم به نام سرایش .

با بهرام بیضایی هم کار کردین ؟
بله به صورت اتفاقی برای ساختن موسيقي متن فیلمی از پشت صحنه ی فیلم هاشان از من دعوت کردند از شاید وقتی دیگر تا سگ کشی كه اين افتخار نصيب من شد .

تئاتر چطور ؟
کاري با قطب الدین صادقی انجام دادم . با عنوان زنان صبرا مردان شتیلا ، 7 قبیله گمشده ، آرش ، خط عشق با آقای نصرالله قادری هكاري داشتم و با ايشان به جشنواره هند رفتیم و همچنان دو اثر ديگر با ايشان كار كردم كه يكي از اين كارها با عنوان كوچه عاشقي در تالار سنگلج در حال اجراست و تا عيد امسال نيز ادامه خواهد داشت . و در كل حدوداً 190 موسیقی تئاتر دارم .

تا امروز با كدام ترانه سراها كار كرديد ؟
آقای مجید افشاری ، خانم فریبا فدایی ، خانم مریم اسدی ، شایا تجلی ، آقای اهورا ایمان و خانم نیلوفر لاریپور

نسبت به شماره ي گذشته ي سايت پيله ها ي شيشه اي گويا نقدي داشتيد ؟
فعلاً هيچ نظري در اين رابطه ندارم .

معتقد نیستید كه ترانه كهنه مي شود ؟
نه به هيچ عنوان ، چون ترانه ماندگار اين قابليت را دارد كه با استفاده از ابزار موسيقي روز بتواند خودش را درست به شنونده هايش ابراز كند .

با حامی ، نیما مسيحا ، مانی رهنما و ...کار نکردید ؟
نه من با این فرمت صدا ها عموماً ارتباطی نداشتم .

در خلال حرفهاتان گفتيد با یک سری صداهای خاص کار می کنید . چه دليلي ميتواند داشته باشد؟ شما نمی توانيد برای آنها بسازید یا باآنها کنار بیاييد یا آنها نميتوانند با شما كنار بيايند ؟

منظورتان صداهای تازه و امروزيست؟

مثلا شما با مانی رهنما کار نمی کنید که یک صدای پاپ جا افتاده است؟
بگذاريد از سوءتفاهم جلوگيري كنم . نیما مسيحا ، حامی ، مانی و ... خواننده های بسیار خوبی هستن و اصلا کار با آنها لذت بخش هم هست . ولي اين اتفاق براي من هنوز شكل نگرفته كه به صورت خاص با اين هنرمندان همكاري كنم .

و ترانه ي رپ ؟
ببینید موسیقی رپ موسیقی ماندگاری نیست و فقط يك شيوه است اين در حاليست كه در جهان موسيقي هدفمنديست اما در ايران ايران موسيقي پارا المپيك موسيقيدانان است . به طور مثال ، موسیقی پاپ روزي درگیر شش و هشت شد با حظور شادمهر. همه بلافاصله در هر آلبومی 6 یا 7 تا کار شیش و هشت اجرا كردند و بعد یکدفعه طیف عوض شد و موسیقی تکنو ، ترنس با افکت اتوتیون که افکت معروفیست طيف غالب شد .کم کم موسیقی رپ امد حالا ما درگیر این شدیم .

در اين خلال شما كار خودتان را مي كرديد و توجهي به موج هاي پيراموني نداشتيد .
دقیقا. سبکی که استاد وارو ژان ، بابک بیات ، آقایان چشم آذر ، آندرانیک ،آقای سیاوش قمیشی دارند در حقيقت سبك مورد علاقه ي من است . موسیقی روز ( ساسی مانکن ) برای بچه ها حتما جذاب است اما با من یکی نیست من هیچ وقت به عنوان آهنگ ساز کار ساسی مانکن را در برابر کار خودم تائید نمی کنم گرچه جامعه به آن هم نياز دارد . یاس ، هيچكس، محسن نامجو همه ي اينها سرچشمه گرفته از مشكلات جوانان امروز است كه چنين ترانه هايي خوانده مي شود كه مخصوص طيف افسرده و بي هدف جامعه است و هيچ كس آن را تاييد نمي كند .

برسيم به آلبوم فصل تازه اثر احسان خواجه اميري ، در مورد كارهايي كه در آلبوم ايشان داريد توضيح مي دهيد ؟
اولین چیزی که باید در مورد احسان بگويم این است که او بسیار هنرمند باهوش و زیرکی است . این باهوش بودنش را به چند دلیل می گويم . اول اينكه كاري را برای خواندن انتخاب می کند كه شعر مناسبي داشته باشد . و بعد تلفيق ملودي و شعر را دقيقاً مد نظر قرار ميدهد چرا كه خودش هم موزيسين موفقيست.

ملودي ها را شما ساختيد و تنظيم نكرديد در آلبوم ؟
احسان خواجه اميري به دلیل اینکه امسال احساس می کرد باید مقداري تغیير و تحول در ملودی هايش به وجود آورد با من تماس گرفت و از من کار جدید خواست .من هم گفتم بیايد با هم صحبت کنیم و کار جدیدی که اماده داشتم و مال چند سال قبل بود یعنی دقیقا یکی از کارهای این مجموعه که از امیر پیرنمان بود و من فکر می کنم تقریبا 3 سال پیش ساختم . این کار را وقتي براي احسان خواندم گفت من حتما اين كار را مي خواهم و همين طور باقي كار ها را شنيد و چند مورد را انتخاب كرد .
خواجه اميري برايش خيلي جالب بود ملودي هايي كه من به او دادم با روحيه و صداي او بسيار سازگار است .

تخصص شما ملودي سازيست ، و من با ملودي هاي حسي شما بيشتر ارتباط بر قرار ميكنم ، و اين طبيعي بود كه در ملودي سازي به خواجه اميري كمك كنيد .
بله در اين مجموعه تنظيم ها را خود احسان و يك بخشي را علي ثابت انجام دادند .

از اشتراكات بين شما و ناصر عبدالهي زياد شنيده ام ، خيلي مشتاق بودم بدانم چه فضايي بين شما بود كه باعث اين همكاري مداوم و نزديك شد ؟
در رابطه با ناصر بايد خيلي توضيح بدهم و حرف هاي زيادي دارم ، سال 77 به صورت بسيار اتفاقي وقتي ناصر به تازگي از بندر عباس آمده بود تهران با هم آشنا شديم ، و اشتراكاتمان در همان روز هاي اول اصلاً در رابطه با موسيقي نبود . من در رابطه با متافيزيك و ماورالطبيعه بيشتر با او حرف ميزدم . او خلوص قلبي فوق العاده اي داشت . و هر حسي را كه داشت عنوان مي كرد و بسيار هنر مند در زمينه ي موسيقي و خوانندگي بود و مرا هميشه شگفت زده مي كرد از اينكه يك چنين صدايي هنوز به گوش مردم نرسيده . كم كم شروع كرد به كار كردن بعد از آن برنامه ي صبح بخير ايران و در تلويزيون با هم شروع به كار كرديم . اولين كارمان ترانه ي آزادي بود و فريدون شهبازيان از آن كار خوشش آمد . بعد از آن بود كه كم كم با ناصر رفاقتي نزديك را آغاز كردم و بخشي از زندگي من شد . و بيشتر از موزيك روحمان به هم نزديك شد . او از دنيايي حرف مي زد كه با وجود آن نيازي به دنياي كه در آن زندگي ميكنيم نبود . مرا با مسائل مذهبي آشنا كرد و مرا عاشق 5 تن و اهل بيت كرد . و از خدا شاكرم كه چنين دوستي را به من داد . و خيلي خوشحالم كه در آلبوم ماندگار ترانه اي را برايش كار كردم كه توانست اسم ناصر و همين طور مرا هميشگي كند براي علاقه مندان موسيقي .

در مورد ترانه ي يه مسجد توضيح بيشتري مي دهيد ؟ ترانه ي جالبي بود ، تصوير گرا بود و وقتي آن را ميشنيديم ميتوانستيم آن را تصور كنيم .
شعر آن را يكي از دوستان ما به صورت اتفاقي به بنده دادند ، آقاي مهدي شادماني . من به ايشان پيشنهاد دادم كه براي سفارشي كه براي سازمان دارم پيرامون فلسطين و قرار است ترانه اش درماه رمضان پخش شود شعري بگويد . دو ماه گذشت و يكي از دوستان شعري آورد و گفت مهدي شادماني كه در همدان جزء تداركات صحنه بود به من سپرد تا به شما بدهم . من هم بي تغيير آن را ساختم و توسط آقاي تاجيك اجرا شد .

چه نوع ترانه هايي را بيشتر مي پسنديد ؟
ترانه براي من در ابتدا بايد پيغامي داشته باشد و اگر بتوانم آن را درك كنم و يا هم ذات پنداري كنم و ترانه حتماً بايد اميد بخش باشد و نگاه سالم و دور از هر گونه توهيني داشته باشد . عشق هيچ وقت در هيچ جاي دنيا چهره اي زشت نداشته است .
در مورد ترانه بايد اضافه كنم تمام كلمات وراي مفهوم بيروني خود وقتي با ملودي تلفيق مي شوند يك فضاي جديد را به وجود مي آورند و معني جديدي مي دهند .

بيشتر با ترانه سرايان گمنان و جوان همكاري ميكنيد ، چرا ؟ آيا اين آسيبي براي سابقه ي هنري شما نيست ؟ چرا با اكبر آزاد ، افشين يدالهي ، خانم لاري پور و افرادي از اين دست همكاري نميكنيد ؟
من هيچ برنامه ي مشخصي ندارم كه با حرفه اي ها كار كنم يا مبتدي ها . گرچه وقتي با شاعران جوان همكاري مي كنم از فن مبتدي گري استفاده ميكنم ، يعني اين شاعران جوان چون جوياي نام هستند از تمام انرژي خود استفاده ميكنند و دوستان حرفه اي تمام انرژي خود را نمي گذارند . اين افرادي كه من با آنها كار ميكنم خيلي به من نزديكند .و روحيه ي مشترك زيادي داريم .

حرف پاياني ؟
بزرگترين لطفي كه خداوند به ما داشته است اين است كه ما و دوستانمان در مجموعه اي كار ميكنيم كه ترجمان موسيقيايي از قرآن كريم را ارائه ميدهيم و به دنبال آن هستيم كه مفاههيم قرآني را در قالب ابيات ترانه بياوريم .
و ديگر اينكه اميدوارم هميشه صادقانه كار كنيم و راست كرداري كه خداوند در قرآن فرموده را پيشه كنيم . از شما ممنونم بابت گفتگو و عكس .
 

 

 خانه | اخبار |  ترانه | گفتگو | مقاله | پيوند | بايگاني | دفتر يادبود  | تماس با ما

   

© Copyright 2005-2008 GlassyGuards.com

All rights reserved . Designed by : Mostafa Azghandi