خشایار اعتمادی

   

 

 

 

سال 84 شنيديم يك خواننده ايراني در جشنواره موسيقي پاپ كشورهاي اسلامي عنوان خواننده برتر را به خود اختصاص داده. اما اين اتفاق خوب و نادرو بازگشت اين هنرمند با اخلاق به كشور دور از حاشيه و بدون هياهو صورت گرفت و به اعتقاد خودخيلي از دوستان همكار و خود بنده تا حدود زيادي مورد كم لطفي مطبوعات قرار گرفت. اما بعد از حدود سه سال كه از آن روزها مي گذرد امروز به بهانه تشكيل كانون موسيقي، سراغ اين خواننده هنرمند رفتيم كه كسي نيست جز خشايار اعتمادي . خواننده اي كه براي گشودن درهاي بسته موسيقي پاپ بعد از انقلاب تلاش بسيار نمود و سختي هايي را تحمل كرد كه از صبر و حوصله خيلي از هنرمندان خارج است. هنرمند با اخلاقي كه با كسالت شديدي كه داشتند دعوت به اين گفتگو را پذيرفتند

 

مریم خوشرنگ

*******************

 

قبل از هر چيز از اينكه با داشتن كسالت دعوت به اين گفتگو را پذيرفتيد سپاسگزارم
خواهش مي كنم ، من هم از دعوت شما ممنونم و اميدوارم گفتگويي خوب و مفيد داشته باشيم


آقاي اعتمادي بدون هيچ مقدمه اي مروري داشته باشيم بر سال 84 و جشنواره موسيقي پاپ كشورهاي اسلامي
.
حتما.. سال 84 براي اولين بار نماينده اي از كشور ايران در جشنواره موسيقي پاپ كشورهاي اسلامي حضور داشت. اين جشنواره در سارايوو ، بوسني برگزار شد.


مبناي انتخاب اين نماينده چه بود؟
اين انتخاب بر مبناي توانايي خواننده در اجراي صحنه، تعداد آلبومها، كنسرتهاي برگزار شده، ويدئو كليپهاي ساخته شده و همچنين استايل خواننده بود. تعدادي خواننده به مركز موسيقي دعوت شدند و مسئولين با بررسي رزومه و مبناهاي انتخابي، بنده را به عنوان خواننده منتخب از كشور ايران به اين جشنواره معرفي كردند. 20 روز قبل از برگزاري جشنواره من به همراه يك تيم مسئول راهي تركيه و سپس سارايوو شديم.


وقتي وارد سارايوو شديد و يك قدم به جشنواره نزديكتر،‌ چه احساسي داشتيد؟
خب طبيعي بود كه دچاره اضطراب باشيم. اين اتفاق براي اولين بار افتاده بود باهيچ چيز و هيچ كس آشنا نبوديم. البته ناگفته نماند حضور آقاي دكتر محمد سرير اين استاد گرامي باعث آرامش و كمك حال من بود.


يعني همه چيز به خوبي پيش مي رفت!
البته چون ما دير به تركيه رسيديم بر خلاف ميلمان كه دوست داشتيم همراه ديگر هنرمندان در يك هتل باشيم و با فرهنگ و تفكرشان به خصوص نسبت به موسيقي پاپ آشنا شويم در هتل ديگري ساكن شديم. ضمن اينكه مركز موسيقي در اين امر تلاش بسيار كرد اما در نهايت ما از بقيه هنرمندان جدا مانديم.


طريقه برگزاري مسابقه به چه شكل بود؟
هر كدام از خواننده ها هفت يا هشت كار داشتيم كه بصورت نمايشي در مسابقه پخش مي شد و خواننده بايد بصورت لايت همان قطعه را اجرا مي كرد وكوچكترين فالشي و ناكوكي را ثبت مي كردند.


و هيئت داوران............
هيئت ژوري از 14 نفر كه عمده ي آنها عرب بودند تشكيل مي شد. لبنان، بحرين، عربستان، كشور عمارات، تونس و ديگر كشورهاي مسلمان. اين هيئت غير از رزومه اي كه از هر خواننده در اختيار داشت زمان اجرا بر مبناي كوك خواني، پوزيشن، استايل ، نفس گيري و ارتباط عمومي، به خواننده امتياز مي دادند. نكته جالب ديگر اينكه همزمان با اجراي خواننده يك كليپ با زير نويس انگليسي روي صحنه از همان خواننده پخش مي شد.


امتياز شما از نظر هيئت ژوري چند بود؟
در رده بندي هيئت ژوري جز پنج خواننده اول بودم .


چطور عنوان خواننده برتر را به خود اختصاص داديد؟
از 20 روز قبل از برگزاري جشنواره، كارهاي اجرا شده توسط شركت كننده ها روي معتبر ترين سايتهاي بين المللي پخش مي شد . راي بازديد كنندگان سايتها همراه با راي نه هزار نفري كه در سالن روز اجرا حضور داشتند باعث انتخاب من بعنوان خواننده برتر شد.


و نفر اول.............
يك خانم لبناني بودند كه با راي هيئت ژوري نفر اول شناخته شد و يك اپل صفر بعنوان جايزه دريافت كرد.


و جايزه شما..........
اجراي يك قطعه همراه با اركستر سمفوني بزرگ سارايوو در بوسني بود. اين اركستر سمفوني، سال گذشته همان سال با مرحوم پاواروتي، كاررا و دومينگو اجرا داشتند.


با اين توضيحات جايزه شما از نظر حرفه اي جذابيت بيشتري داشته؟
صد در صد. ضمن اينكه اين اجرا در حضور رئيس جمهور بوسني و تعداد كثيري از سران اين كشور و كشورهاي اسلامي در تالار بزرگي در سارايوو انجام شد. ناگفته نماند در همان روز لوح تقديري از طرف وزارت فرهنگ بوسني به بنده داده شد تا به دست آقاي همايونفر رئيس وقت آن زمان برسانم. طبيعي است اين اتفاق خيلي بهتر از دريافت يك اتومبيل بود. ضمن اينكه اين جريانات اتفاقات خوبي در عرصه موسيقي پاپ بود.


به اعتقاد من كه در همان گفتگويي كه بعد از بازگشت شما از بوسني با هم داشتيم شما و اين اتفاق خوب مورد كم لطفي به خصوص از طرف مطبوعات قرار گرفتيد...
البته مطبوعات معمولا نسبت به موسيقي لطف داشتند اما من هميشه گفتم در كشور ما موسيقي مهجور و مظلوم واقع شده. در صورتيكه كاريزماي موسيقي بالاترين پتانسيل را دارد.


در طول برگزاري جشنواره اتفاق خاصي به عنوان يك خاطره يا ذهنيت كه براي شما باقي بماند صورت گرفت؟
همانطور كه گفتم اكثر هيئت ژوري عرب بودند زماني كه من را معرفي كردند گفتند خواننده اي از كشور خليج عرب ........... خب اگر مي خواستم مصلحت انديشي كنم غرور ملي ام ضربه مي خورد و اگر حرف خاصي ميزدم حتما در راي هيئت ژوري تاثير گذار بود. اما با اين حال با در نظر گرفتن وظيفه ملي خودم وقتي رفتم روي استيج در حالي كه برنامه از بيست شبكه تلويزيوني پخش مي شد گفتم من از كشوري مي آيم كه اطراف ان خليج فارس قرار گرفته.


و مثل هميشه پر جرات ، جسور و محترم
اگر موافق باشيد با توجه به تجربيات چندين ساله اي كه راحت هم به دست نياورديد يك صحبت كلي در مورد موسيقي پاپ امروز كشور داشته باشيم...
خانم خوشرنگ در مورد موسيقي لجام گسيخته هيچوقت نمي توان كلي صحبت كرد. اما بصورت اجمالي سازمان و فضاي موسيقي پاپ ما از مديريت كلان تا بازار موسيقي (از جمله شاعران، اهنگسازان ، خوانندگان و تمام كساني كه در اين عرصه فعاليت مي كنند) دچار از هم گسيختگي شدند. به قول معروف موسيقي پاپ امروز دچار بيماري گشته و شايد هنوز جايگاه خودش را پيدا نكرده. به نظر من مديريت كلان و فعالين نمي دانند چه كار كنند. البته گاهي كارهاي خوب ديده و شنيده مي شود اما اين پاسخگوي مخاطبين در كشوري كه از پتانسيل بسيار بالا برخوردار است ، نيست.


فكر نمي كنيد اهل موسيقي شدن و يا بهتر بگويم خواننده شدن به نوعي سهل الصول گشته و پاي هر كسي به اين عرصه باز شده و همين امر باعث بي سرو ساماني گشته؟
ببينيد به اعتقاد من چند صبايي است با هنر موسيقي شوخي مي كنند.


بيشتر توضيح مي دهيد؟
شروع اين اتفاق از كثرت بي حد و بدون توجه طنزهاي صدا و سيما بود. طنز بايد باشد اما هر چيزي به اندازه خودش ... وقتي در هر كاري به خصوص طنز افراط شود مطمئنا در آن زمينه خطري به وجود مي آيد.
اشعاري كه به خاطر مسخره بودنش ورد زبانها مي گردد و در لحظه باعث خنده

مي شود لطمه جبران ناپذيري به موسيقي و ادبيات مي زند.


كجا بايد دنبال مقصر باشيم؟
قصد ندارم فعالين و توليد كنندگان در اين عرصه را مقصر معرفي كنم. شايد اين نوع كارها متقاضي هم داشته باشد اما هنرمند بايد به اين فكر باشد كه وظيفه سنگيني براي ارتقاء‌هنر و فرهنگ در كشورش دارد.


پس بازار چه مي شود ؟
توجه به بازار خوب است ولي نه اينكه تمام فكر خواننده و عوامل توليد آلبوم و قطعات موسيقي، به سمت كارهاي بازاري باشد . به هر حال رسالتي به عهده ماست و قبل از هر چيز دغدغه اصلي هنرمند همان رسالتي است كه به عهده دارد. و همانطور كه گفتم ارتقاء هنر و فرهنگ در كشور وظيفه سنگيني است كه به عهده هنرمند و تمام فعالين در اين عرصه است. به اعتقاد من مسئولين قانون گذار و هنرمندان بايد نگران باشيند. موسيقي و هنر را نبايد شوخي گرفت. كلام، شعر و ادبيات جايگاه ساختاري بزرگي در فرهنگ هر كشور دارد . پس بايد بصورت وظيفه توجه بسياري به آن شود.


به نظر شما پررنگ كردن مميزي در سرو سامان دادن به خانواده از هم پاشيده موسيقي پاپ تاثيري مي گذارد ؟

در نظر گرفتن اولويت براي هدايت، بستري است براي سازندگي. هميشه هدايت صحيح، باعث پيشگيري از اتفاقات سخي و غير قانوني

مي شود و مميزي سركوب كننده...........


با اين حساب شما مخالف مميزي هستيد؟
نخير. مميزي كه بر مبناي كارشناسانه باشد لازم است اما اول هدايت بعد مميزي. فراموش نكنيم در هر كاري بايد قانون وجود داشته باشد اما همانطور كه عرض كردم اول هدايت. وقتي هدايت درست انجام شود طبيعي است به مرور زمان همه به قانونمند بودن عادت مي كنيم. آن موقع است كه اگر مميزي هم نباشد كسي از قانون سرپيچي نمي كند.


لطفا به عنوان يكي از مسئولين و فعالان كانون موسيقي، كمي در مورد اين موسسه صحبت كنيد...
من مسئول نيستم من خادم فرهنگي هستم. پياده اي از خيل سواران كه در اين كانون و عرصه موسيقي فعاليت مي كنند و زحمت مي كشند.


اما بر همه روشن است كه شما براي باز شدن درهاي بسته موسيقي پاپ بعد از انقلاب اسلامي زحمت بسياري كشيديد و هم از نظر مالي هزينه كرديد و هم از نظر معنوي. همچنان هم براي رسيدن موسيقي پاپ در كشور به استانداردهاي جهاني تلاش مي كنيد
شما وهمه كساني كه اين طور فكر مي كنيد لطف داريد . من سعي مي كنم براي سلامت آنچه با عشق به آن نگاه مي كنم تلاش كنم.


جرقه اين تشكل از كجا زده شد؟
اين اتفاق خيلي وقت پيش بايد مي افتاد و مسئولين و همه ما به آن فكر مي كرديم. كه در نهايت آقاي مرادخاني و تعدادي از تهيه كنندگان و ترانه سرايان .... تصميم گرفتيم كانوني را براي حمايت از هنرمندان در عرصه موسيقي كه گامي هم باشد براي سامان دادن به آن، تشكيل دهيم. در نهايت حدود 11 ماه پيش تصميم به تشكيل هيئت مديره موسيقي را عملي كرديم.


و كار اين هيئت مديره....
مهمترين كار هيئت مديره بررسي، تحليل و مشخص كردن يك چارچوب قانونمند و اساسنامه اي كه تدوين آن حدود شش، هفت ماه طول كشيد.


آقاي اعتمادي اين كانون خدماتي هم براي حمايت از هنرمنداني كه عضو مي شوند دارد؟

بحث اصلي ما حمايت و سروسامان دادن به وضعيت موسيقي پاپ و هنرمندان اين عرصه است. بيمه يكي از بحثهاي جدي و اصلي بود كه در اين نشست مطرح شد. ضمن اينكه صندوقي را در نظر گرفتيم براي ايجاد بستري امن و حمايت حرفه اي از تمام كسانيكه عضو اين كانون مي شوند. البته كميته هاي ديگري هم تشكيل شده كه در زمان مناسب حتما اعلام خواهيم كرد.

 

به اين ترتيب تدوين اين اساسنامه كار چندان آساني هم نبوده؟!
در تمام اين نشست ها تعدادي از مديران كلان، جامه شناسان، اساتيد، حقوقدانها ، تهيه كنندگان و هنرمندان حضور داشتند. ضمن اينكه يكي از بحثهاي جدي و مهمي كه در اين اساسنامه و نشستها مورد بررسي قرار گرفت بحث كپي رايت بود كه متاسفانه هيچ قانوني در اين زمينه وجود ندارد.


براي تشكيل اين كانون آيا مقامات دولتي هم كمكي كردند؟
تعامل با مقامات امنيتي كشور، مجلس، پليس امنيت، حراست كل كشور، مدير مركز موسيقي، حراست مركز موسيقي، معاونت موسيقي ، كه همراه ما بودند و زحمت كشيدند به خصوص اداره ثبت.

 

و نتيجه تمام اين تلاشها كه مطرح كردن جزء به جزء آن مطمئنا در اين زمان كم نمي گنجد، چه مي شود؟
نيتجه تمام اين فعاليتها قرار دادن موسيقي پاپ در يك قالب مدون،‌ قانونمند و معتبر و همچنين طراحي آينده اي روشن براي موسيقي پاپ بوده و هست. البته نمي توانيم آينده را پيش بيني كنيم اما مي توانيم فرداي مطمئن تري داشته باشيم.
خانم خوشرنگ ما تلاش خودمان را مي كنيم اما هنوز عزيزاني هستند كه به اين باور نرسيدند كه جايگاه موسيقي پاپ بالاتر و فراتر از جايي است كه امروز قرار گرفته اميدوارم كه اين كانون، كانوني باشد امن براي همه هنرمندان . باور كنيم كسي در اين كانون صاحب كرسي نيست همه ما تلاش مي كنيم براي موسيقي پاپ ايران.


آقاي اعتمادي با وجود اينكه كسالت داشتيد اما در اين گفتگو شركت كرديد . از اين بابت از شما بسيار ممنونيم. اما در پايان اگر صحبت خاصي داريد بفرماييد تا ما از حضورتان مرخص شويم و شما هم استراحت كنيد.
من هم از شما تشكر مي كنم. اما در پايان لازم مي دانم از عزيزاني كه در تشكيل اين كانون بي وقفه همراه ما بودند تشكر كنم. آقايان فريد سلمانيان، دكتر محمد سرير، دكتر افشين يداللهي، فردين خلعتبري، مجيد رضازاده، روشن روان، رياحي،‌غلام علمشاهي و همه كساني همراه ما بودند و هستند.


دوستان بازديد كننده ، مسائل مورد بحث درباره موسيقي پاپ در كشور بيشتر از آن چيزي است كه در اين گفتگو خوانديد. اما همانطور كه قبل تر گفتم آقاي اعتمادي دچار كسالت بودند و بنده مجبور بودم مختصر و مفيد گفتگو را به پاپان برسانم. اميدوارم در همين فرصت كمي كه داشتم انچه كه بايد مي پرسيدم و به شما بازديد كننده عزيز منتقل مي كردم پرسيده باشم. اما مطمئنا در يك زمان مناسب كه همزمان با عضوگيري كانون موسيقي باشد بحث و گفتگوي مفصل تري را تقديم شما عزيزان خواهم كرد. تلاش بنده و همه كساني كه در اين سايت فعاليت مي كنند رسيدن به يك ايده ال است اميدواريم با همراهي شما عزيزان به اين ايده ال برسيم كه همان انتقال درست و صحيح خبرهاي موسيقايي است. شعار هميشكي ما موسيقي ذات الهي است
.

 

 

 خانه | اخبار |  ترانه | گفتگو | مقاله | پيوند | بايگاني | دفتر يادبود  | تماس با ما

   

© Copyright 2005-2008 GlassyGuards.com

All rights reserved . Designed by : Mostafa Azghandi